Hvad skal vi egentlig med Power? 
Hvad skal vi egentlig med Power? 

Blog

Hvad skal vi egentlig med Power? 

I en verden uden Power ville der ikke være ret mange karismatiske ledere. Men ikke alle tænker over, at Power hænger tæt sammen med karisma.

Ordet ”power” er et engelsk og kan oversættes direkte til ”energi”. I mange sammenhænge kan man også anvende ”gennemslagskraft”, som ifølge Den Danske Ordbog betyder en ”evne og styrke til at få (bestemmende) indflydelse eller stor virkning”. 

På almindeligt dansk: Power handler altså om at få indflydelse.

Men hvordan skal man så bruge Power, og hvordan får man indflydelse i dagligdagen?

Hvad er Power?

Generelt udstråler powerfulde ledere, at de har redskaberne til at kunne gøre en forskel og styrken til at hjælpe deres medmennesker – og sig selv! 

Power kan komme til udtryk som en ydre og en indre Power. Man kan vise ydre Power ved f.eks. at gøre selv større eller tale i et dybere toneleje. Omvendt kan man udvise indre Power ved at stå fast ved sine holdninger og holde følelserne i kontrol. 

Du har garanteret prøvet at love dig selv noget, som du ikke helt har overholdt. Ikke svare på mails efter kl. 17, bruge mindre tid på telefonen, flere check-ins med kollegaerne osv. Men hvis du ikke har indre Power, mangler den powerfulde adfærd til faktisk at overholde løfterne over for dig selv. 

Derfor er det Power så vigtigt!

Aflæs situationen inden du bruger Power

Jeg er også nødt til at understrege, at alt karismatisk adfærd er situationsbestemt.

Nogle gange vil en powerfuld adfærd være hensigtsmæssig, og andre gange bør du anvende en mere varm og empatisk adfærdDet kan f.eks. være til MUS, fordi man bør skabe et trygt rum, hvor medarbejderen føler, at der er plads til at være sårbar og ærlig.

Her vil det virke helt forkert, hvis du farer op eller hæver stemmen.

Der kan selvfølgelig også være det omvendte behov, hvor medarbedjeren har brug for, at du udstikker en retning eller kan hjælpe medarbejderen med at tage en belsutning. Så er Power helt på sin plads!

Det er altså nødvendigt, at du som leder kan aflæse, hvad har dine medarbejdere brug for lige nu.

Hvis du kun anvender Power, kan du hurtigt komme til at tage styringen og være kontrollerende. Og hvis du anvender Power uhensigtsmæssigt, risikerer du, at dine medarbejdere misforstår dit budskab, eller at du mister troværdighed.

Ren og rå Power kan nemlig resultere i, at du ikke får lyttet til andres meninger, eller at du glemmer at tage hensyn til deres kompetencer, viden eller behov. Det betyder i sidste ende, at du kan komme til at fremstå kold eller ligefrem som en tyran.  

Det er også derfor, at man skal lære at balancere sin Power og sin varme! De to typer adfærd kan man nemlig skrue op og ned for, afhængigt af hvad der er behov for – modsat tilstedeværelse, som altid skal være der.

Elementer til Power

Men hvad kan vi så gøre for at styrke vores egen Power? 

Der er nogle forskellige elementer, vi kan træne for at opnå mere Power i vores kommunikation og adfærd. 

Power som Gorillaen

Jeg plejer ofte at sige, at man skal tænke på en gorilla, når man skal forestille sig, hvad Power er. 

For hvad gør en alfahan ude i naturen? Alfahannen beskytter sit territorium fra fremmede indtrængende ved at gøre sig selv større, spille med musklerne, slå sig på brystet og ved at lave høje lyde.

Vi mennesker gør det samme. Næsten da. 

De fleste af os vil ikke vinde kollegernes respekt ved at spille med musklerne og sige høje lyde. Men din fysiske fremtoning kan godt udvise alfaadfærd alligevel, og vi reagerer instinktivt på det.

 • F.eks. når du er til møde, kan du rette dig op i stolen eller læne dig tilbage.
 • I nogle brancher eller situationer kan det også give rigtig meget at slå hånden ned i bordet, når du protesterer eller skal skære igennem sniksnak.

Vi kan også især se alfaadfærden ved fysiske konkurrencer eller sportsbegivenheder. Når fodboldspillere f.eks. scorer et mål, slår de instinktivt armene ud eller strækker dem op i luften i en sejrsrus.

Det er en instinktiv reaktion, når vi vinder eller sejrer. Selv blinde mennesker, der aldrig har set den type adfærd, gør det [1].

Det skyldes en kemisk reaktion i hjernen, hvor der udskilles belønningshormonerne serotonin og testosteron. Den samme kemiske proces ses faktisk også, når en hummer vinder en slåskamp [2].

Mennesker og dyr har altså de samme hormonelle reaktioner, når de oplever en større succes – eller blot retter sig op.

Den menneskelige version af Gorillaen

Du kan sagtens gøre dig større og efterligne alfahannens adfærd – uden at gå helt gorillabersærk.

Det er f.eks. det, Amy Cuddy har defineret som ”power poses” [1] – se evt. hendes vildt gode TedTalk om kropssprog, og lad dig inspirere. 

Power som James Bond

Du kan også tænke på James Bond, når du skal forestille dig, hvad Power er.

Hvor mange gange er han ikke blevet fastbundet til et apparat, der var designet til at dræbe ham, mens superskurken har blotlagt sine skumle planer for verdensherredømmet?

Rimelig mange gange… Og hver eneste gang er Bond fattet og i kontrol, selvom han – og verdenen – er i fare. 

Han har en stor grad indre power; han står fast ved sin mening, og han har stor tillid til sig selv og sine evner.

Nogle gange kan Bond også godt fremstå provokerende, og i de situationer kunne han have godt af at anvende lidt mere varme.
Power handler nemlig ikke kun om at gøre sig stor, men lige så meget om det indre. Man kan udvise indre Power, når man:

 • Er rolig og i kontrol
 • Ikke farer op eller aggressivt
 • Tror på og står inde for sig selv 

Vær karismatisk som Bond

Der er mange grunde til, at man kan se op til James Bond. Han går forrest, tager ansvar og ofrer gerne sig selv, han er tydeligvis intelligent, og han har en stærk strategisk og logisk sans, som er en fordel, når han skal redde verden.

Det er alt sammen egenskaber, der indgyder Power. 

Den type Power kan du med fordel anvende, når det ikke er hensigtsmæssigt at udstråle din indre gorilla. 

Hvornår kan vi med fordel anvende Power?

Power er i de fleste tilfælde en vigtig adfærd i forbindelse med store præsentationer og kunde- eller opstartsmøder på projekter.

Her er det vigtigt at brænde igennem fra første øjeblik, fremstå troværdig og skabe tryghed hos dine medmennesker. Med Power signalerer og kommunikerer du, at der er styr på situationen.

En måde, du f.eks. kan vise din power på, er ved at tale i et dybere toneleje, end du normalvis gør. Du kan også læne dig tilbage og gøre brug af kunstpauser.

Ligesom med gorillaen eller James Bond vil folk underbevidst opfatte dig som i kontrol og med en større grad af Power.

Dette giver især mening i situationer, hvor du skal uddelegere opgaver, som ikke er til diskussion, og du derfor er nødt til at være mere autoritær. 

Træn din Alfa- og Bondadfærd

Der er selvfølgelig ingen af os, der er en gorilla eller James Bond i virkeligheden. Men vi kan godt træne os til en indre gorilla og Bond. 

En helt grundlæggende måde at træne sin indre Alfahan er Cuddy’s Power Poses [1]. Der findes forskellige poseringer, som du kan træne derhjemme eller på kontoret. Men særligt “Superman” er god og giver et godt boost inden f.eks. et møde eller en præsentation.

Du kan også prøve at træne Præsidenten, CEO’en, Performeren eller Tag det eller lad være:

Power Poses

 1. Superman: Stil dig med god afstand mellem fødderne, skub brystkassen fremad, placer hænderne på hoften.
 2. Præsidenten: Læn dig tilbage, hvil fødderne på bordet, placer hænderne bag hovedet
 3. CEO’en: Læn dig tilbage, placer hænderne bag hovedet, hvil den ene ankel på det modsatte knæ
 4. Performeren: Stil dig med god afstand mellem fødderne, skub brystkassen frem, spred armene
 5. Tag det eller lad være: Placer håndfladerne på bordet, læn dig frem mod den anden, fødderne peger i retning af den anden

The name is Bond, James Bond

Du kan også træne din Bondadfærd ved at: 

 • Holde kunstpauser, når du taler med dine kolleger – f.eks. stop dig selv midt i en sætning og tæl til 5 inden du taler videre.
 • Forholde dig i ro i pressede eller tilspidsede situationer – f.eks. tage dybe vejrtrækninger helt ned i maven, inden du reagerer.
 • Gå forrest og være det gode eksempel – f.eks. lade være med at sende mails til dine kolleger efter kl. 17 og i weekenderne.
 • Overholde løfter til dig selv og dine kolleger – f.eks. gør en halv time i din kalender hellig, så du har tid til check-in med dine kolleger hver uge.

God fornøjelse med at træne din indre gorilla og James Bond! 

Referencer

[1] Cuddy, A. (2012). Dit kropssprog former, hvem du er. TED talk. Link: https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_may_shape_who_you_are?language=da

[2] Jordan Peterson (2018). 12 Rules for Life.

[3] Oliva F. Cabane (2012). The Charisma Myth

[4] Bruhn & Hansen (2020). Nonverbal Behaviours of Charismatic Leadership.

Kommer snart: E-bogen om virtuel karisma